Шорт търговия с реални акции

Много често получаваме запитване има ли „Short” при DMA търговията. Да, можете да заемате къси позиции, когато търгувате реални акции с директен достъп до щатските фондови пазари. За разлика от БФБ, на NYSE и NASDAQ шорта е нещо обичайно и достъпно за всеки, чрез подходяща платформа, брокер, клиринг  и/или проп фирма. Някои брокери предлагат по-бедна шорт листа, други изключително богата, но винаги има къде и какво да търгуваш на късо. Също така винаги имаш възможност да се наиграеш в шорт при, който сам ти да дадеш на късо. Нека видим как става това.

Разбира се, в реалния свят всичко е по-сложно и по-комплексно от виртуалния му вариант. Така и при търговията с акции, търгуването на шорт е малко по-особено от неговия вариант при MetaTrader, където може да кажем, че търговията е сведена до един „виртуален” и значително опростен вариант. Там единствената допирна точка с реалността  е графиката на цената. Често дори и  тя не е съвсем същата и не е в абсолютно пълният ѝ вариант. Например MetaTrader  не предлага  достъп до Pre & Post Market data, докато трейдърите с директен достъп имат и могат да търгуват преди да е отворил пазара, също така те знаят всяка акция точно на каква цена ще отвори, следователно са едни гърди напред. Но отварянето, OPG, D-quotes ордерите и имбалънсите са  друга тема. Има стратегии базирани изцяло на имбалънсите и пазарната неефективност при първите 30 мин. след отварянето на пазара.

Нека първо припомним какво точно е късата позиция. При спекулативната продажба с цел извличане на печалба от понижение в цената е нужно някой, който притежава определен брой акции да ги заеме за определено време на друг трейдър, който ще ги продадете с идеята  по-късно да ги купи на по-ниска цена, за да ги върне. Разликата в цената между продажбата и откупуването – “Buy to cover” – на акциите ще бъде неговата печалба или загуба. От това става ясно, че не винаги и не всяка акция може да се търгува на шорт, именно защото не винаги има свободни акции за шорт или е имало, но някой преди вас вече ги е взел. Става ясно, че шорт търговията е комплексно действие,  достъпно само за марджин акаунти и няма нищо общо с продажбата. По същество шорта се различава изключително много от продажбата и поради това в някои платформи, включително и в Sterling Trader Pro, имаме три основни бутона за търговия (Buy, Sell и Short).

Тъй като най-често за шорт се заемат акции от брокер или клиринг,  често се случва в един и същ момент, за една и съща акция, двама трейдъри, използващи услугите на различни брокери или клирингови къщи,  да имат различни условия и възможности за шорт. Колкото по-ликвидна е една акция, толкова по-лесно и евтино е да се търгува на шорт всеки ден, на практика при някои акции няма разлика межди CFD търговията и тази с реални активи.  Но точно тук се появява един парадокс. Високо ликвидните акции като AAPL, FB, TSLA, BAC и т. н. почти винаги имат направо неограничен брой акции за шорт, но повечето информирани трейдъри избягват подобни тикери. Те знаят, че нямат работа измежду свръх волатилност, унищожително високи цени за акция  и безброй HFT роботи, там търгуването е просто хазарт,  игра на вътрешно усещане с неоправдан риск. Единственият начин да оцелееш е да си съизмерим с подобни мащаби, да имаш огромен ресурс (акаунти с десетки или дори стотици милиони долари) и да чакаш неоснователен срив в цената, за да купиш и да държиш. Средно статистическия, опитен дей трейдър търси акции, които са относително ниско ликвидни и ниско ефективни, там той може да бъде фактор в ценообразуването,   търгува с разбиране и има време за реакция, може да постигне стабилен доход и да изхранва семейство. За съжаление именно тези акции не винаги са достъпни за шорт, поради ниската ликвидност. Както казахме в реалния свят на трейдинга, добрия трейд е трудния. При горе споменатите компании поръчките в Level 2 и принтовете прелитат с такава скорост, че никое човешко същество не е в състояние да осмисли потокa от информация и да реагира конкурентно. Ако искате да залагате на акции като AAPL, FB, TSLA, BAC…  e много по-добре да го правите през платформи като MetaTrader, където нямате никакви разходи, така или иначе останалата информация, която получавате при директен достъп е невъзможна за асимилиране. Но дори и да ги търгуватe като CFD тези акции, не забравяйте, че са изключително скъпи и съответно най-малкото процентно отклонение в цената се равнява на няколко долара или дори десетки долари. Високата волатилност и изключителната активност – подвижност на цената, правят такива акции невъзможно сложни за анализиране и търгуване, пък нека си имат вечно достъпен шорт. Тук няма значение дали ще използвате технически, фундаметнален или някакъв друг тип анализ, тези инструменти е самоубийствено да се търгуват от ритейл трейдъри, още повече, когато са сами вкъщи с You Tube обучения или кнжка по технически анализ под ръка.

***

След като изяснихме една малка част от обвързаността на ликвидността с достъпността  за шорт търговия, идва въпросът как знаем кои акции стават за шорт и кои не?
Половин час преди отварянето, по време на предварителна сесия или „Pre Market” се публикува така наречената шорт листа. Това е списък на всички ETB (easy-to-borrow) инструменти. В списъка се публикува името на акцията и достъпния брой за шорт. Тук е важно да отбележим, че това число не е константно за цялата сесия, тъй като бройките може да се изчерпат по време на търговията. Също така броя на директно достъпните акции, както споменахме по-горе, зависят от волатилността и ликвидността при всяка отделна акция, поради това списъка се обновява постоянно. Често се случва тикер, който дни наред е имал хиляди бройки на разположжение за шорт изведнъж да отпадне. Трейдинга е една вечно нестихваща динамика към, която ние трябва постоянно да се напасваме. Всеки ден започва с преглеждането и реорганизирането на сток сортерите, за да сме готови и подготвени за битка. Едни акции отпадат, на тяхно място идват нови, по-подходящи и най-важното по-лесни за търговия. Винаги трябва да търсим лесните пари.

Вече повечето професионални платформи за търговия имат прибавени индикатори към всеки маркет мейкър. Така, когато въведете името на дадена акция, за да прегледате какво се случва в дълбочина по ценовите нива (Level 2) в лентата с данни от Level 1 е посочено дали съответния тикер е HTB (Hard-to-borrow)  или ETB  (easy-to-borrow). В някои платформи дори изписва и броя на акциите, достъпни за директен шорт.

 

В други платформи броя не се изписва и ако виждате, че е достъпна, но искате да знаете дали има толкова, колкото искате да шортите, преглеждате шорт листата или тествате като поставите лимит ордер няколко цента по-високо от текушия ASK с желания от вас обем. Ако няма достатъчно бройки, вашия ордер ще бъде отхвърлен и ще ви изпише съобщение в специализиран прозорец, както е показано в следващата снимка със шълт шрифт.

В Lightspeed Trader например имате малка иконка с буква в горния десен ъгъл на маркет мейкъра. Тя има три варианта: „Е” за ETB  (easy-to-borrow), „L” за HTB (Hard-to-borrow) и „T” за Threshold.

Често се случва опитните трейдърите да шортят и HTB инструменти като за целта плащат допълнителна такса, освен комисионата,  за всяка акция, която взимат на шорт. Така понякога 2000 акции на шорт могат да ви струват $10 или дори над $40. Шорт търговията на HTB изисква много трезва преценка и опит. Нужно е умение с, което да прецениш потенциала на дадена акция за понижение, в противен случай, сметката не излиза. За да стане по- ясно нека разиграем едина измислена ситуация.

Преглеждате акциите и решавате, че OIIM [NASD] O2Micro International Limited има потенциал да се понижи през следващите 5 дни, тъй като се е покачила много рязко с 30% за един ден и извънредно голям волюм от 500K за ден, като средно за последната половин година е въртяла около 24K на ден.

Вероятността да има купувач, който да я поддържа на такива нива е почти невъзможно. От друга страна сте наблюдавали по време на сесията  как около върховите нива за деня „айсберг” ордер от страна на офъра е абсорбирал няколко стотин хиляди акции без да пусне цената и цент нагоре. В следствие на това се е получил фронтрън от големи открити лимитирани ордери за продажба, докато голяма част от бидовете са се канселирали или групирали на по-ниски нива. Това е момент за шорт с възможност за добра печалба. За съжаление законите на Мърфи не спят и OIIM се оказва HTB (Hard-to-borrow). Цената за шорт е $0,20 за акция, тъй като това е много ниско ликвидна акция и късата позиция е скъпо удоволствие. Въпреки всичко решавате да шортите 2000 бройки и заплащате $400, за да ги вземете на шорт. Прибавяме и комисионата от $0.003 (за акция)*2000 (акции) = $6 и всичко ви излиза $406, за да отворите позицията. За съжаление цената не пада в рамките на текущата сесия, но и не се покачва, решавате да държите “overnite” с надеждата да поевтинее на следващия ден. Тук прибавяме и “Short Interest” около $1.50 за 100 акции и със задържането до другия ден общата сметка на таксите става $436. Акцията не достига желаната от вас цена още два дни като единия е сряда и се таксува тройно. Следователно прибавяме още $120 към платените $436 и всичко на всичко става $556 и така ден след ден сметката расте без да мърда цената на акцията и накрая дори и да затворите на печалба може да се окаже недостатъчна, за да избие разходите по търговията. Нашия съвет е първите година – две изобщо да не търгувате HTB инструменти на шорт, само ETB и то в рамките на един ден без никакво задържане за следваща сесия, за да избегнете “Short Interest” и разни такива разходи. Също така се предпазвате от удоволствието да видите как в началото на някоя сесия вашата акция отваря с $0.50 над цената ви. Опитът е показал, че начинаещия трейдър не успява да калкулира всички потенциални разходи и рискове по такъв тип трейдове и губи повече от предвиденото. Подводните камъни при HTB, а понякога и при ETB не свършват до тук. Нека вземем горната ситуация и предположим, че всичко сте калкулирали правилно и разходите не са проблем, имате опит, имате психика, имате и капитал. Какво ще стане обаче ако в един момент ви изкочи прозорец на екрана, на който пише, че до 30 минути трябва да освободите всичките 2000 акции. Но това възможно ли е? Разбира се! Този от, който сте взели акциите, за да шортите, запазва правото да си ги поиска във всеки момент.  След такова голямо покачване много от притежателите биха  сметнали за добре да продадат, това означава, че ако са дали под наем своите акции, те ще си ги поискат обратно. В този момент вие естествено изпълнявате “Buy to cover”  на текущата цена, затваряте позицията и виждате един час по-късно как цената пада, защото някой продава. Вероятно и този, който си е поискал акциите от вас преди час…. И така виждате как играта е голяма и не всичко е просто една графика и осцилатор под нея. Въпреки, че всичко изглежда толкова по-сложно и комплекно, именно в това се крият всичките възможности на всеки един от вас да извлича печалба, важното е да се научиш да играеш истинската игра, за да имаш истински възможности за генериране на истински доходи!

В обобщение можем да кажем, че начинаещите трейдъри, а и не само те, трябва да избягват търговията на късо, за да дават по-рядко на късо от излишни сметки, калкулации и разходи. Шорта е сложен занаят и именно поради това се казва, че е много по-лесно и комфортно да правиш пари при бичи пазар. Когато търгуваш с MetaTrader изобщо не си даваш сметка как така е по-комфортно, казваш си…,  едно и също ми е „BUY/SELL”.  Но това е част от цялата илюзия на CFD търговията. В действителност вие сте изключително облекчени като купувачи и изключително натоварени като спекулативни продавачи. Мечия пазар е много доходоносен, но е игра за напреднали.

Напълно разбираемо е много от вас да се вълнуват до колко е достъпен шорта, защото имате опит само с MetaTrader, където се търгуват една шепичка неща. От 10-20 валутни двойки, няколко индекса и 100 – 150 акции. Ако при този мъничък брой CFD инструменти нямаше лесно достъпен „шорт” половин година си в отпуска. За щастие с платформи, като Lightspeed и Sterling Trader pro, трейдърите имат достъп  до огромен ресурс и инструменти от всякакви асет класове: повече от 12 000 акции, облигации, инструменти с фиксирана доходност и др., включително и OTC  сектора, Pink Sheets, Blue List, над 1900 ETF фондове, над 200 ETN’S и още, и още. Сами разбирате, че при такова разнообразие, когато имате достъп до целия пазар, винаги ще намерите къде да направите пет добри трейда на ден като купувачи, това ще ви е най-малкия проблем. Как трейдърите се ориентират в това изобилие, какви ресурси използват и как успяват да подберат най-качествените оферти? Това са въпроси за друга статия, дълга статия, защото подбора и селекцията зависят от стратегията, пазарната особеност, стила на трейдъра, рисковия капитал и др.

2 thoughts on “Шорт търговия с реални акции

  1. При JFD може да купувате и продавате истински акции, предлагани на най-големите фондови борси в света, наред с останалите инструменти в МТ5+ платформата, достъпни чрез една единствена сметка. Като част от класическия инвестиционен модел, търговията с налични акции ви позволява не само да диверсифицирате портфолиото си, но и да се възползвате от всички преимущества на собствеността върху осезаем актив с присъщата му стойност.

    1. Само като чуя МТ5 и ми става пределно ясно. А колко акции предлагат тия от JFD???? Защото тук са над 8000 и това са без другите финансови инструменти.
      Хората много добре са описали как работи системата. Имам демо на Lightspeed и определено няма нишо общо с дървената МТ4/5. Прочети малко повече от статтиите в сайта. някъде имаше една статия за разликата между Forex & DMA. Щом е CFD брокер…. има нещо гнило. От 2004 съм търгувал на различни CFD брокери, един дол дренки са. от 2017 търся нещо подобно, но все непосилни изисквания. Преди месец го открих това сайтче и сега се уча. А това е статията http://realtraders.bg/2018/11/21/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-forex-%d0%b8-direct-market-access-dma/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *