Exchange traded fund (ETF): значение и видове

За какво е нобходим Exchange traded fund при търговията с ценни книжа?

Най-успешната финансова иновация от времето на финансовите фючърси с право може да се смята изобретението за борсово търгуваните фондове или ETF (exchange traded fund). Главното предназначение на ETF се явява отражението на динамиката при базовите финансови инструменти, които се отчитат при формирането на всеки един ETF. При това  самият ETF се листва на борсата и може да се търгува заедно с останалите акции. ETF (exchange traded fund) са били представени през 90-те години на миналия век на фондовите борси в САЩ и Канада. ETF се явява фонд, който владее определени активи. Такива могат да бъдат акции, облигации, нефтени фючърси, активи във вид на злато, чуждестранна валута и други.

Едно от преимуществата при търговията с ETF се явява възможността на търговията на различни активи на фондовата борса, дори, когато самите активи не се търгуват на конкретната борса. А понякога се явява отлична възможност за търговия на определен набор от активи само с един инструмент.

На американския фондов пазар са достъпни над 1500 ETF (exchange traded fund) за търговия. Повече от 200, които се явяват активно търгувани инструменти.

Видове ETF (exchange traded fund)

За да се подбере ефективно един или друг ETF за търговия, на начинаещите инвеститори или спекуланти е необходимо подробно да структурира масива на даден ETF предоставен от фондовата борса. Предоставени са следните видове ETF-и: ETF на акции, ETF сурувини, ETF облигации, ETF валути, ETF индекси, обратен ETF, ETF с коефициентно изменение.

ETF акции – ценна книга, която отразява динамиката на опредлен набор от акции.  Основни такива ETF-и отразяват движението на акции в един сектор или на конкретна страна.  Например може да бъде сектор “енергетика”, “промишлен сектор” и др. А в друг случай в ETF-а могат да влизат акции на китайски компании.

ETF сурувини – ETF фонд, който отразява цената на физическите (продукти). Такива продукти могат да бъдат селскостопанска продукция, полезни изкопаеми, ценни метали и др. Такъв тип ETF са фокусирани върху конкретни суровини.

ETF облигации – Базовия актив на подобен тип ETF са облигациите, което от своя страна позволява на пазара на акции да се търгуват дългови инструменти.

ETF валути – Този ETF отразява стойността на съответната валута. Подобен тип ETF дава възможността за търговия на валутни двойки без да е необходимо да излизате на междубанковия пазар на ForEx.

ETF индекси – ETF който отразява движението на конкретен индекс, толкова близко до колкото това е възможно. Разбира се, индексния ETF може да се търгува по-евтино или по-скъпо в съотношение с индекса, но такива периоди са мимолетни и разликата се регулира от инстуционалните инвеститори.

Обратен ETF – Обратния ETF е конструиран с помощта на разнообразни деривати. Целта на този инструмент е да сформира обратна връзка между цената на ETF-а и съответстващия му индекс или набор от акции. Това означава, че ако даден инструмент поскъпва от набора на ETF, то ETF-а ще поевтинява и обратното.
ETF с коефициентно изменение – Тези ETF-и имат разнообразни активи. Главната особеност при този вид ETF-и е, че има коефициент на изменение. Този коефициент като правило е 2 или 3. За това понякога тези ETF-и се наричат  двойни или тройни. Ако разглеждаме двоен ETF (тоест с коефициент 2), то той расте два пъти по-бързо от самия актив, но и поевтинява два пъти по-бързо. Тези ETF-и се ползват предимно при по-агресивните инвеститори и спекуланти.

Може да има и ETF, който да комбинира няколко вида ETF в един инструмент. Това може да е индексен обратен ETF с коефициент 3. Тези характеристики съответстват на Direxion Daily S&P 500 Bear 3X ETF (SPXS)

Някои видове ETF

Вид ETF

Име

Тикер

ETF акции

Industrial Select Sector SPDR ETF

XLI

WBI Tactical High Income Shares ETF

WBIH

iShares MSCI Australia

EWA

 ETF суровини

United States Natural Gas

UNG

iShares Gold Trust

IAU

United States Brent Oil

BNO

ETF облигации

iShares 20+ Year Treasury Bond

TLT

iShares 7-10 Year Treasury Bond

IEF

iShares National Muni Bond

MUB

ETF валути

iShares Currency Hedged MSCI Japan

HEWJ

iShares Currency Hedged MSCI Canada

HEWC

Индекс ETF

SPDR S&P 500 ETF

SPY

PowerShares QQQ ETF

QQQ

iShares Russell 2000 Value

IWN

Обратен ETF

Direxion Daily Jr Gld Mnrs Bear 3X ETF

JDST

Direxion Daily S&P Biotech Bear 3X ETF

LABD

Direxion Daily Energy Bear 3X ETF

ERY

ETF с коефициентно изменение

Direxion Daily FTSE China Bull 3X ETF

YINN

Direxion Daily Energy Bull 3X ETF

ERX

Direxion Daily S&P 500 Bear 3X ETF

SPXS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *