Xiaomi IPO

Инвестиция в “Xiaomi

За компанията:
“Xiaomi” – Технологичен гигант, продал 100 милиона присъединени устройства, включително смарт часовници, фитнес тракери и смарт кантари. MIUI – модификация на Android, която е инсталирана на смартфоните на “Xiaomi” – се ползва от над 190 милиона потребителя.

Ръст

72% от продукцията на компанията се реализира в Китай. Една трета от привлечените средства чрез IPO на компанията се планират за разходи по разширението на пазарния дял в Югоизточна Азия, Европа, Русия и други региони. В крайна сметка компанията се нарежда на пето място за 3-тото тримесичие с дял на пазара от 7,5%.

По данни на Counterpoint Research, в III четвърт на миналата година “Xiaomi” е спечелила само $2 от всяко устройство. Bloomberg оценява средната стойност на устройство около $200, тоест чистата рентабилност съставлява едва 1%. За сравнение:  Apple и Samsung, устройства, на които цените са съществено по-високи са с печалби съответно $151 и $31 на всеки продаден смартфон.

Икономически показатели

Съгласно документа, доходите на  Xiaomi за 2017-та година съставлява 114,6 милиарда юана ($18 милиарда). За сравнение през 2016-та компанията компания приходите са в размер на 68,4 млрд юана, а през 2015-та — 66,8 млрд. Нетните разходи през 2017-та година са 43,9 млрд юана ($6,9 млрд), а печалбата отбелязва скок над три пъти до 12,2 млрд юана ($1,92 млрд).

Около 70% от доходите на Xiaomi са от смартфоните, а 20% са обезпечени от смарт-устройствата.

Съществуващи рискове

Основният риск в участието на IPO-то на Xiaomi се явява завишеното търсене на компанията, като в следствие е възможно преоценка на капитализацията на компанията, а провеждането на IPO  на Хонгконската борса, където регулирането не е така стриктно, както на NYSE прави това събитие много вероятно да стане факт.

Китайските инвеститори, присъстващи в голяма степен на борсата, са смятани за хазартни, за това може да видим силна волатилност по времето на lock up периода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *