Интервю с трейдър на NYSE

Вашето име, възраст и страна, в която живеете?

-Алберт, 27 години, Русия.

От колко години се занимавате с трейдинг?

-От 6 години.

Как се запознахте с финансовите пазари и започнахте да търгувате?

-Трейдингът ме заинтересува след многобройни преглеждания на видеа в мрежата, търсех информация от къде ли не, за да се запозная по-подробно с материята. След това реших да посетя семинар на такава тематика, който се проведе през 2011 година в Киев. След семинара започнах да търгувам и така до днес.

Участвали ли сте в някакви курсове и семинари или сте постигнали всичко самостоятелно?

-Стратегията, която споделиха на семинара, който посетих не ми допадна особено, но като за начало беше абсолютно достатъчно. Стратегиите, по които търгувам и до днес се наложи да ги търся и откривам сам.

Участвали ли сте в програми за подбиране на трейдъри към екуити проп фирми?

-Не!

Ще ни разкажете ли за вашия “Track Record”?

-Максимален профит за месец – $30 000, максимален профит за сделка – $4 000, максимална загуба за сделка – $8 000 (бях шортил една акция, цената вървеше в моята посока, после имаше холд на акцията и движението надолу, а след това излезе новина в полза  на акцията, след което я освободиха на 1,5 точки срещу мен).

Какъв е принципът, който лежи в основата на вашата търговска стратегия?

– Моят принцип е: адаптирай се или умри. Не е важно с каква стратегия търгувате. Важното е да се приспособите максимално бързо към новата фаза на пазара. Има множество от работещи стратегии, които не се крият от никого. Трябва ясно да се разграничава коя от тях работи най-добре спрямо другите в конкретната фаза на пазара. Когато правилата на «играта» са се променили, тоест фазата на пазара се е променила, то трябва да си настроите стратегията спрямо пазара или да изберете друг подход към пазара спрямо цикъла, в който се намира. Лично аз предпочитам да шортя новинарски спекулативни акции, които са до $7. За входа отделям голямо внимание на левела и принтовете. Търся големи ордери – показани или скрити, обновяващи се ордери – револвиращи. И също така наблюдавам и графиката за, но тя е второстепенна. Графиката помага да се ориентирам по графичните модели (lower high, pop).

С какви инструменти предпочитате да търгувате?

-Smallcap stocks.

Каква Ви е целевата месечна доходност?

– $10 000.

Какви програми/услуги/сайтове ползвате?

– Sterling Pro, Laser – филтър “new high/low” на премаркета и по време на сесията, Finviz – скенер за акции, Yahoo Finance – за четене на новини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *