Борса IEX: трейдъри срещу HFT

История на създаването

По време на престоя си в Royal Bank of Canada (RBC), отбора на глобалната електронна търговска компания с начело Брад Кацуяма, Ронан Райън, Роб Парк забелязъли, че едни пазарни участници имат предимство пред други пазарни участници за сметка на скоростта. Виждайки това неравенство, те взели в свои ръце задачата да изравнят възможностите за трейдърите и предимно за дългосрочните инвеститори, като взаимни и пенсионни фондове. Екипът е решил, че най-добрия възможен вариант да изменят системата е да създадат нова борса от нулата. През 2013 година била създадена IEX (Investors’ Exchange – «Борса на инвеститорите»). През 2016 година вече става част от националната пазарна система (NMS). Историята за създаването на IEX е описана в книгата на Майкъл Луис – Бързаците: бунтът на Уолстрийт.

NYSE и NASDAQ – Борси гиганти и алтернативи

Основният обем от акциите търгувани на щатски фондви пазари преминават през тези две борси.

NYSE: New York Stock Exchange e основана през 1792 година. На нея се търгуват над 4300 акции.

NASDAQ: National Association of Securities Dealers Automated Quotation, началото на нейната дейност е през 1971 година. Тук се търгуват над 3000 акции.

NYSE и NASDAQ сумарно тези две борси разполагат почти напълно с контрола върху фондовия пазар в САЩ.

Но с времето, и най вече след 1970 година се появява възможност за откриване на други борси, което води до появата на BATS, Direct Edge и пo-късно IEX. От този момент фондовият пазар станал децантрилизиран. Още повече, че големите брокери са започнали да създават свои Dark Pool – които се явяват мини борси, където правилата по изпълнение на сделките остават тайна, дори за клиентите на тези брокери и за по-голямата част от участниците.

С какво високочестотните роботи пречат на институционалните инвеститори?

В последните деситилетия борсите се опитват по всякакъв начин да привлекат дребните инвеститори и трейдъри, които извършват множество сделки. Едно от направленията е създаването на точки за достъп, които са максимално приближени до дата центровете на борсите, съвместно с високите технологии се достига предимство в скоростта за изпълнение на заявките. Получава се, че традиционния инвестотор не може да изпълни заявка по най-добри цени, понеже бива изпреварен от бързите роботи (HFT).

Какво е предложила борсата IEX и какво е направила?

От IEX са положили 38 мили оптични кабели пред тяхното оборудване за търговия, което осигурява забавяне от 350 микросекунди. В резултат на което, докато трае забавянето, нито един трейдър не може да получи предимство в скоростта пред другите. Срещу това нововъведение се надигнала вълна от недоволство от страна на високочестотния трейдинг, но от IEX отстояли позициите си. За да се направи ограничението на скоростта законно, от SEC решили да коригират правилата и да смятат, че забавяне до 1 милисекунда не се явява такова.

Защо IEX изравнява възможностите?

Защото HFT роботите не могат да изпреварят вашите заявки за покупка или продажба. Обичайно, ако вие изпращате заявка за 1000 акции на BATS,  а на BATS има само 300 акции, останалите 700 BATS ги изпраща към други борси. Точно в този момент и HFT роботите ви изпреварват, като купуват по-бързо от вас и ви ги продават след това на по-висока цена. На борсата IEX специално са въвели изкуственото забавяне, за да няма предимсвто в скоростта по изпълнение на ордерите.

Какви предимства има още при IEX

  • Привлекателен листинг – според обявата, за листване на IEX цената е $50 000 на година. Компании, които преминат на IEX получават не по-малко от $250 000 във вид на комисиони, което означава, че 5 години  компанията ще се котира безплатно на борсата IEX.
  • Предоставят всички свои котировки безплатно.
  • Търговията се провежда само от 9:30 до 16:00. Всички заявки дошли до 9:30 се събират и се пускат в 9 и 30.
  • API (услуги за програмисти и разработчици) имат отворен код и се предоставя безплатно.

Достижения и мисия

На своя официален сайт IEX публикува обемите изтъргувани на всички борси Оборотът преминал през IEX представлява повече от 2,5%.

“Пазарите се явяват естествено средство за обмяна на продукти, услуги и дори идеи. На IEX ние смятаме, че всеки трябва да има възможност да се състезава при равни условия с прозрачни правила и процеси. Точно за това работим всеки ден в изграждането на по-справедливи пазари” – Брад Кацуяма, генерален директор.

Видео в което Кацуяма разказва за илюзиите на фондовите пазари.

Комисиони

  • Цена за котировки – отсъства
  • Добавяне или премахване на неотразена ликвидност – $0.0009.
  • Добаване или премахване на отразена ликвидност – $0.0003.
  • За акции на стойност под $1 – 0,30% от DTV.
  • Пълната информация за комисиони може да получите тук

С какво този материал може да бъде полезен за трейдърите?

В терминала за търговия Sterling Trader Pro    имате възможност за избор на ECN на борса IEX и да извършвате търговия чрез нея.

Трейдърите, които търгуват чрез IEX получават гаранция, че никой HFT ще успее да извърши сделка преди тях на по-лоша цена. Не изпускайте възможността да се присъедините към света на честния пазар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *